пʼятницю, 15 березня 2024 р.

 


                     15 березня міжнародний день сну.                          

Однією з необхідних умов нормальної життєдіяльності людини є сон. Його роль у збереженні та зміцненні здоров'я, працездатності, психічного благополуччя відома з давніх часів.

Сон - особлива форма існування організму, не менш складна, ніж денне неспання. Під час правильно протікаючого сну організм відновлює сили, витрачені на денну активність, «приводить себе в порядок». Саме тому здорова людина прокидається з відчуттям свіжості і припливу сил.

Сон забезпечує відпочинок організму, особливо у фазі повільного сну. Сон впливає на обмін речовин. Під час повільного сну виробляється гормон росту, який бере участь у процесі синтезу білка, збільшується постачання клітин киснем, активізується робота «очищувальних» органів печінки і нирок. Під час фази швидкого сну мозок «фільтрує» отриману за день інформацію, відкидає непотрібну, другорядну.

Як відзначити День сну ?Виспатися як слід! Якщо зранку не вийде, то в цей день лягти раніше, і нехай це свято буде приводом задуматися про себе і про своє здоров'я.



Немає коментарів:

Дописати коментар